6 17 BALIK DHA (dozohexaenoic asit) ve EPA (eikozapentaenoik asit) gibi yağ asitleri açısından zengin olan balık, kalp damarlarını temizler ve damarlardaki yağ birikintilerini önler. 7 17 SARIMSAK Kalp damarlarını temizleyen besinlerin başında sarımsak geliyor. İçerdiği birçok mineral ve vitamin ile kalp sağlığı için oldukça önemlidir. 8 17 TARÇIN Tarçın, içeriğindeki kumarin sayesinde kan kolesterol miktarının düşmesini sağlar ve kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. 9 17 DEREOTU İdrar söktürücü etkisi olan dereotu, aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliğe de sahiptir. 10 17 CİVAN PERÇEMİ İdrar söktürücü etkisi bulunan civan perçemi, kalp damarlarını temizlemeye de oldukça faydalıdır. 11 17 YULAF Yulaftaki özellikle beta-glukan denilen bir lif olan suda çözünebilen lifler kolesterol seviyesini düşürür. 12 17 eliff.com.tr/ yemek tarifleri 13 17 ACEMİ PİLAV Tarifi için malzemeler: 1 su bardağından 2 parmak eksik bulgur 1 su bardağı pilavlık pirinç, 1 büyük soğan yarım çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı 1 adet havuç 1 kırmızı biber 1 su bardağı bezelye 2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz Yapılışı: Öncelikle pilavımızın için yarım ay doğradığımız soğanı zeytinyağı ile kavuralım. Güzelce kavrulan soğanların içine yarım ay doğranmış havuç ve kırmızı biberleri de ilave edelim. Soğanlarımız pembeleştikten sonra bezelyeyi de ilave ederek biraz daha kavuralım.Bu konuda bezelyenin dondurma olmamasına özen gösterin yoksa pişerken sulu olacaktır. Tencereye 2 su bardağı suyu ilave edip kısık ateşte su kaynayana kadar tutalım. Kaynayan suyu 1 su bardağı pilavlık pirinci de ilave ederek kaynamaya bırakalım. Pirincimizin tamamen kaynadıktan sonra altını kapatıp üzerine bir çay havlusu örtüp tamamen şişene kadar dinlendirelim. Şişen pilavımızın içine 1 yemek kaşığı tereyağı da ilave edip karıştıralım. Bu arada bulgurumuzu da pişirelim. Bunun için pilavımız şişerken bir tavaya 1 Yemek kaşığı zeytinyağı,tuz ve 1 tatlı kaşığı kirmizi toz biberi alalım. Tavanın içinde çok çok yavaş duludan bulgurumuzu kendi tavadaki yağında kavuralım. Daha sonra kenarlar ortasına doğru bir delik açıp pişen bulgurun içine bir çay bardağı sıcak suda ilave edelim. Ocağın altını kısıp bulgurun suyunu çekene kadar pişirelim.Son olarak bulgurumuzu dinlendirip üzerine kavuralım, Bir tabağa pirincimizi alıp içine kabarmış bulgurumuzu üzerine koyup kenarlarını süsleyelim afiyet olsun. 14 17 ZEYTİNYAĞLI KARPUZ DOLMASI
Tarifi için malzemeler:
Yarım kg karpuz
Karalahana veya lahana
Çeyrek limon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı soğan
1 yemek kaşığı ıspanak ve dereotu karışımı
1 çorba kaşığı domates suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Nane
Kekik
Tuz
Karalahana veya lahanalarınızı haşlayınız. Elimizdeki karalahana yapraklarının büyüklüğüne göre karpuzu bir mikserde parçalayın. İnce bir şekilde karalahana yapraklarına yerleştirelim.
Dolmaların içine minik doğranmış soğanları ve limon suyunu, zeytin hastalığı ve dereotunu,halka halka doğranmış domates suyu ve tuzu karın. Nar ekşiyorunu tek kaşık ile dokunduktan sonra nar ekşisi ve biraz da taze fesleğen serpeleyelim. Tüm malzemeleri tek kaşık ile dokunmaya devam edelim.Nane ve kekiği karıştıralım. Karpuz dolmalarımızı yarım saat dinlendirelim. 15 17 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Tarifi için malzemeler:
4 adet enginar
1 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz Yapılışı:
Enginarları limonlu suda on dakika haşlayalım. Haşlanıp suyunu süzdüğümüz enginarları ortadan ikiye bölüp tekrar süzelim.
Enginarları servis tabağına dizelim. Sosumuzu hazırlayalım. Zeytinyağını bir tavaya alıp ezilmiş sarımsakları ekleyelim karıştıralım. Kırmızı biber ile tatlandıralım. Enginarları soğumaya bırakalım. 16 17 PİRİNÇLİ KABAK
Tarifi için malzemeler:
2 adet sert kabak
1 su bardağı pirinç
1 adet tavuk göğsü
1 büyük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
1 buçuk su bardağı su
Mezgit balığı ve bir kaşık nar ekşisi Yapılışı:
Kabaklarınızı ortadan ikiye bölün. Bir küçük kaşık ile içlerini oyun. Ayrı yapılarak bir tarafta haşlayalım. Soğanları küçük küçük doğrayalım. Zeytinyağını bir ortantanla tavada kızdıralım. Soğanları tavada kavurun. Bir çay kaşığı nane içine serpeleyin. Ayıklanan göğüsleri de eti ayır. Küçük küçük doğrayalım. Yaptığımız soğan karışımını ve içeriğine baharatı, ve tavuk etini baharatların içine koy. İçimizden bir su bardağı pirinç, ok Bildiğiniz üzere tavada sarartmadan yapalım. Tavada sararmadan yemek üzere ağır ateşte haşlayalım suyunu çekip, suyunu çektikten sonra ağır ateşte bir su bardağı içine alıyor. Altını kapatmadan önce içi yiğnidir.Bardaklar arası hasan bey saçlarını didikleyip ilave edelim. Üzeri hafifçe kızarmış olacak. A.95 yumurta ile kaplayın altını kapatın. Tavanın kapağını açmadan tüm dolmanızı hazır edince elimizde artık büyük bir kaba taşıyın. Mezgit ile salata eti ve domatesle kekik serpin. Araşi de