“Büyükşehirlerdeki Esnafın AVM’ler Yüzünden Kan Kaybettiği İddiası Yalanlandı: Kayseri Kapalı Çarşı Hala Canlı ve Yoğun İlgi Görüyor”
Son yıllarda sık sık dile getirilen ve büyükşehirlerdeki esnafın AVM’ler nedeniyle kan kaybettiği iddiaları, Kayseri’deki Kapalı Çarşı örneğiyle çürütülmüş durumda. Büyükşehirlerde AVM’lerin açılmasıyla birlikte esnafın kan kaybettiği iddialarına rağmen, halkın alışkanlık yaptığı özel çarşılar halen ayakta kalabiliyor.
Kayseri’de bulunan ve 800 yıllık bir tarihe sahip olan Kapalı Çarşı, hala ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. 12. yüzyılda inşaatına başlanan çarşı, Kayseri’de açılan birçok AVM’ye rağmen ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Yangın ve yıkımlar sonucu birçok kez zarar görmüş ve yenilenmiş olan bu tarihi çarşı, 16 sokağı ve 18 giriş kapısıyla Türkiye’nin en büyük çarşıları arasında yer alıyor.
Sadece Kayseri halkının değil, çevre illerde yaşayanların da alışveriş ihtiyaçlarını karşılayan Kapalı Çarşı, taştan yapılmış dar ve geniş sokakları ve mimarisiyle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Özellikle yaz aylarında gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiği çarşı, 8 asırdır geniş ürün yelpazesiyle hizmet veriyor.
Kapalı Çarşı Koruma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Raşit Benk, çarşının 12. yüzyılda İpek Yolu üzerinde ticaretin kalbi olarak kurulduğunu belirtti. Eski surların çevresinde yer alan çarşının İç Anadolu’nun önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Benk, 918 dükkânla müşterilere hizmet verildiğini söyledi. Çarşının çevresinde bulunan Vezir Hanı, Bedesten ve Gön Han gibi tarihi yapılarla birlikte İç Anadolu’nun kalbi ve ticaretin merkezi olarak adlandırılan Kapalı Çarşı, sadece eski bir çarşı değil aynı zaman da kültürel bir mirastır.
Danimarka’da yaşayan ve memleketi olan Nevşehir’den tarihi çarşıya alışveriş için gelen Vefa Erkul, yılbaşı alışverişleri için Kapalı Çarşı’ya geldiklerini belirtti. Eski çarşıda alışveriş yapmanın ve gezmekten zevk aldığını söyleyen Erkul, “Eski bir ortamda alışveriş yapmak gerçekten harika” diye konuştu.
Aynı şekilde çarşıdan alışveriş yapan Metin Karakaya da AVM’lerde pazarlık yapılamadığını ve Kapalı Çarşı’da bu durumun geçerli olmadığını vurguladı. Esnafın yaşamasının önemli olduğuna dikkat çeken Karakaya, mimari yapısıyla otantik bir ortamda alışveriş yapmanın keyfini çıkarıyor. Bu yüzden Kapalı Çarşı’dan alışveriş yapmaya özen gösterdiğini söyledi. Durumu özetleyen Karakaya, “AVM’ler bir alışveriş merkezinden daha fazlasını sunmuyor. Ancak Kapalı Çarşı bambaşka bir deneyim sunuyor.”