Kan temizleyici ve bağışıklık güçlendirici özelliği olan ısırgan otu, sıkça tüketilen bir şifalı bitkidir. Dokunulduğunda acıtsa da, birçok hastalığa iyi gelir. İltihap giderici, şişlik dağıtıcı ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bunun yanı sıra eklem, romatizma, gut, prostat, tiroid, lenf bezlerinin büyümesi, böbrek ve safra kesesi taşları ve alerjik hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Ayrıca akciğerleri iltihaptan ve balgamdan temizlemek için hazırlanan ısırgan otu çayının da faydalı olduğu bilinmektedir.
Isırgan otunun en önemli özelliklerinden biri de doğumu kolaylaştırmasıdır. Bunun yanı sıra kabızlığı önlemek için Arabistan bölgesinde yetişen mürsafi bitkisi ve balsam ağacının zamkı ve sakızı ile hazırlanan ısırgan otu, adet kanamalarını düzenler. Ayrıca pişirilerek içildiğinde astıma da iyi gelir.
Isırgan otunun etkili olduğu bir diğer konu ise kanser ve tümör tedavisidir. Yakılarak elde edilen bitki külü, eritilmiş kaya tuzu ile yoğrulur ve kanser yaralarına ve tümörlere sürülüp gazlı bir bez ile sabitlenirse, 10-12 saat bekletildikten sonra tedavi edici bir etkiye sahip olabilir.
İltihaplı eklem, egzama, sedef, varis, büyümüş dalak, karaciğer ve her tür şişlik için de ısırgan otu kullanılabilir. Bunun için taze veya kuru ısırgan otu ezilip sirke ile yoğrulur, sonrasında da yağlı kağıda sürülerek rahatsız olan bölgeye sarılır.
Isırgan otu, taze olarak tüketildiğinde salata ve yemeklere katılabilir. Ancak et ile pişirildiğinde şifalı özelliklerini kaybeder. Çay olarak tüketildiğinde ise vücudu temizleme, böbrek taşlarını önleme, osteoporoz ve kemik sağlığının korunmasına, prostat sağlığının desteklenmesine yardımcı olur.
Isırgan otu çayı için ince ince kıyılmış bir tatlı kaşığı ot, kaynamakta olan bir su bardağına atılır ve 5-10 dakika haşlanarak çayın kokusu çıkartılır. Sonrasında süzülüp 5 dakika kadar dinlendirilerek içilebilir. Eğer çayın tadı veya kokusundan hoşlanmıyorsanız içerisine doğal bal veya birkaç nane yaprağı ekleyerek tatlandırabilirsiniz.